luni, 15 august 2011

în zi de sărbătoare

ca tot omul în zi de sărbătoare am purces şi eu
să încropesc un grătar cu ai mei
aşa că am aliniat la sfârâit niscaiva bucăţi condimentate
de carne de pasăre
am aşteptat un pic şi am apăsat cu furculiţa inflamat
de tot mirosul acela dar firea mea meditativă
care uneori din nefericire nu mă lasă liber nici la telefon
ca un fel de soacră sau greieraş
m-a făcut să mă gândesc la carnea de pasăre
cu gust aproximativ cum te-ai aştepta
şi taman ce ar putea să înţeleagă focul din dan iordache
sau din oricare altul - acela cu mirosul mai fin
de pe malul Gangelui poate - sau soarele când păşea
pe câmpie ca un Iisus alergând peste valuri 
şi pătrundea prin parbriz mai ieri prin lentile
printre vinişoarele roşii ca printre crăpăturile
unei culturi străvechi până spre sufletul meu înălţat
ca un steag în bernă
ce ar putea să ştie soarele despre dan iordache şi toate cele
ale lui despre tot confortul acelor neadevăruri acceptate
cu care merg înainte ca şi cu un scrum alb şi dantelat
în vârful ţigării despre acele nopţi ruginite şi fade
şi pe urmă m-am gândit brusc că ni s-au dat atâţia galbeni
şi frunze de toamnă pe care am fi putut scrie te iubesc
şi câteva organe mai mult sau mai puţin sfărmate
şi momente în care viaţa ne-a părut un soi de orizont dimineaţa 
pe mare şi mi-am spus că merită să las friptura să se pătrundă
mai bine de elemente şi iluzii şi timp liturgic şi în orice caz
pentru cine s-a încumetat să citească despre aşa o transhumanţă 
toată masa a fost bună şi am fost împreună.

Un comentariu:

  1. şi pe urmă m-am gândit brusc că ni s-au dat atâţia galbeni
    şi frunze de toamnă pe care am fi putut scrie te iubesc...
    Foarte frumos.

    RăspundețiȘtergere