vineri, 28 mai 2010

un fel de prefaţă la volumul „abel şi eu”


Dan Cristian Iordache, născut în 1970, prin fire şi trăire este un contemplativ şi un religios, chiar dacă are pregătire şi profesie de technocrat. Are o formaţie realistică, facultatea o face la Bucureşti. Un fapt aparte în împlinirea sa afectivă a fost călătoria în Asia: în Persia, în Pakistan, în India. O călătorie de cunoaştere. În vestitul Rishikesh a stat în două ashramuri, cu maeştrii dintre urmaşii lui Swami Sivananda. A publicat notele de călătorie, şi citind vezi că are tendinţa să distingă numai partea sublimă din nămolul uman, numai bunătatea lumii, or acesta este un tic « mistic » şi valoros.


Poezia sa este vegheată de un « Dumnezeu al lucrurilor mărunte », cum ne-ar spune frumoasa indiancă Arundhati Roy. Asta înseamnă că Dan Cristian descoperă sau presimte, în cotidian, o binecuvântare perpetuă, care poleieşte viaţa toată, de la familie (sfânta familie !) la echipajul ingineresc profesional, la peisajul nordic, la « dealurile de apă, pâine şi aer », la « tunelul străzilor », blocuri şi biserici, vicii şi îngeri stradali… un cosmos sucevean sau o cameră în care « se adună amurgul » este o lume pe care o rezumă, sau îi sudează fracturile, în poeme precum « cât sunt încă viu », « şi-o umbrelă », « la cafeneaua din colţ », « acasă »…

Titlul volumului « Abel şi eu » este semnicativ, are o bucurie a ambiguităţii, poţi descifra sensuri contrare, parcă destinate celor două tipologii umane apocaliptice. Sensul întâi este « Abel şi cu mine » sau « Abel asemenea mie » ; Brâncuşi spunea « tel que moi ». Sensul doi, opus, este « Abel versus eu…

Dan Cristian Iordache, în acest al treilea volum al său, dă măsura de sus a inspiraţiei, a realizării. « Abel şi eu » este un volum care îl consacră printre poeţii de primă mărime ai momentului literar.



Vasile ANDRU

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu