duminică, 4 aprilie 2021

În căutarea gralului

FDP ca un ceai infuzat de litere a sesizat adevărată natură a orașului: e o subterană. Din Burdujeni sat se vede Ceahlăul iar după ce admiri crestele însorite orașul e o groapă în sine. Și, după ce dădea papa la găini, FDP cobora ca un claun invidios pe mineri, în subterană. Până în zona centrală privea ca un arestat geamul nespălat al autobuzului și, odată debarcat, pornea radarul, devenea mai atent. În geanta lui grea de pânză militară ducea o mașină de scris. A mai văzut cineva vreun cetățean cu o geantă pe umăr care să facă jonglerii cu bile de sticlă? Parcurgea străzile cu o lentoare cadaverică și o paloare poetică. Era în căutare de enoriași. In căutarea gralului, în căutarea unei răni vindecate. Ani întregi s-a zbătut pe aceleași străzi a adunat taximetriști cu 2 poeme în România Literară, studenți, iapa roșie, zugravi, traducători, profi, chitariști, teologi și câți alții, pe toți i-a dus la ultimul bufet care are tejgheaua ca o baricadă. Acolo a început să scrie cu un briceag negru pe pereții de var primele catrene. În turnul cetății a recitat pentru bufnițe. Într-o noapte și-a vopsit poezia pe față - ochii lui străluceau ca o gură de canal.
Într-o zi a început să corecteze Biblia. Nu e adevărat. Nu e Duh de primă presă. În altă zi , a stat pe marginea fântânii arteziene din urbea de domiciliu și a strigat: pocăiți-vă că s-a apropiat împărăția!
Din Burdujeni sat, e drept că se vede bine Ceahlăul, dar e o arșiță permanentă să fii tu cu tine.
Odată, și-a amintit de sfaturile bardului, a simțit că nu-i mai ajunge. Atunci s-a suit în avion în timp ce jongla cu bilele de sticlă și a plecat în Peru, în Nepal, sau în Africa. 

Ultima dată când a fost văzut în oraș râdea și avea gura plină de sânge proaspăt. În mână stângă ținea de păr un cap retezat.
Ultima dată când a plâns a curs o singură lacrimă, atât de acidă că a străpuns planșeul, l-a fisurat și în subterană a intrat puțină lumină.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu