și poate imoral,
soarele cel puțin se zbate printre nori.
sunt desigur împrejurări.
benzinăria nu are clienți.
ca să deschizi o fereastră ai nevoie de un cer - nepermis de bun.
îți iei o bere la doză,
berea e bună, ziua e gata.
Am luat o bere în cinstea soarelui.
Am așteptat.
A mai venit cineva, la altă masă cu o bere și un sudoku.
Cineva a făcut ceva și nu știe cum să repare.
O femeie se așează la o altă masă și deschide o oglindă rotundă, mică.
Omul cu sudoku are un pix lila.
O bătrână de porțelan se uită la noi de la balcon.
o zi frumoasă în care nu e nimic de făcut, o zi cu soare prin care trec - corpurile noastre - monede ale dorinței. ochi rău, dar precis ca tăietura hârtiei.
nu știu ce dracu vrea lumea.
nu știu ce să-i dau. începe trilul păsărilor să-și amintească. și soarele, pe nara dreaptă, se rostogolește ca un motan verde.
Nu văd, oricât aș încerca, nimic dulce în a face nimic - așa cum spun italienii. Cele mai puține lucruri se fac în ziua Domnului dar acea zi conține ceva programat, un vibe special.
Aplicația Health numără pașii care-mi lipsesc.
Dar luni, să mă bâțâi de pe un picior pe altul, să ies dintr-o cafenea ca să intru în alta - pentru mine e aproape scârbos. Aș putea ușor ajunge nimic. E tot mai greu să-ți faci planuri în zilele noastre.
A fost totuși, o dată și dulce și era chiar luni dimineață. Eram pe plajă la Eforie Sud, soarele răsarea și am uitat de tot.
Poate sunt locuri special amenajate pentru uitare. Acolo, dulcegăriile te înălță.
Groaznic! Cumplit ca Ivan! Stăteam în locul visat. Cu femeia visată.
Și născuse tripleți. Legănam niște bucățele mici ca niște bărcuțe de hârtie. Le suflam în pânze și le lăsam. Pluteau pe o mare învolburată și neagră.
Se făcea că era noaptea în care Dumnezeu mă abandonase . Când mă simt singur iubesc să îmbrățișez. Atât de strâns încât uneori calc totul în picioare.
U2 și dorința de a mă ridica m-au lăsat fără suflare.
Așa chiar. Apăruse albumul All that you can leave behind, aveam ochelari ca Bono, făceam alpinism utilitar așa că Elevation îmi venea perfect. Aveam o geacă de rocker și blugi Lee de pe Magheru.
În ziua în care trenul a trecut peste viața mea mă duceam la muncă. Am pornit Dacia break relativ repede - aveam mereu emoții când învârteam cheia - și de la depozit am luat băieții scările și afișele. Era frig. Era ianuarie și vreo 2 grade în oraș. Am zis să conduc eu, să fie băieții fresh la Roman. Pe la 7.30 se ciocnea ziua cu noaptea și tocmai ieșisem din oraș, când am observat sticlirea asfaltului. M-am aplecat să iau din torpedou caseta cu U2. O clipă. Când am ridicat ochii am văzut o bufniță mare, înaltă, cu un cap uman și blând, la 20 de metri distanță. Am tras instinctiv de volan în stânga și-am început să privesc mașina cum alunecă ca o sanie peste toată șoseaua, era de nestăpânit. Deodată apare o altă mașină din sens opus, involuntar calc frâna la podea, mașina se întoarce ca un hocheist și locul mortului este izbit frontal de o altă Dacie albă.
Am rămas fără suflare în câmp. E o liniște incredibilă. Centura mi-a scos tot aerul, dar parcă am uitat să respir. Am o căldură în zona cervicală, o pedală mi-a intrat în gambă. Timpul e altfel. Mă dezmeticesc.
Vorbesc și unul nu răspunde, îl scutur și se trezește.
Ies din mașină, târâi piciorul drept și văd cealaltă mașină. O femeie cu capul sfărmat de bordul negru. Șoferul cu mâinile ieșite prin parbriz. Roșii. Încerc să vorbesc cu ei. Cineva să cheme salvarea!
Ajungem toți la spital. Stau lângă femeia cu capul crăpat. Are un vaiet, un plânset cum ar fi un crivăț care îmi inundă pieptul.
O doctoriță mă privește cu o privire sfredelitoare. Mai târziu mi se spune să merg acasă.
Am scăpat cu mine. Nu e nimic grav.
Ajung acasă mă spăl mă pun în pat și mă uit în gol.
Și în gol aud plânsetul femeii: nu vreau să mor.
Nu vreau să mor!
Femeia a murit după 8 zile.
Eu voiam să sar, ca Bono, de pe linia galbenă pe mijlocul pistei de aeroport, dimineața devreme.
Într-o zi Victor se simți foarte singur dar nu din cauza imaginației, mai mult din cauză că nu-și mai simțea eul binecunoscut.
Eul său zăcea la picioarele de porțelan ale ființei întunecate.Urcând dealul mă gândeam la evoluția percepției mele asupra bărbatului. E drept că a scăzut populația țării, dar au scăzut și mai semnificativ bărbații, care oricum erau minoritari. Au dispărut cultural cei care ar fi putut fi. Mai văd câte un bătrân, ca un stejar cu un trunchi mare și o față brazdată și-mi spun: ce om! Modele pe cale de dispariție. Poate era bun comunismul că interzicea pornografia. Sau o limita. Nu va îndrăzni nimeni să facă un studiu despre ascensiunea fătălăilor. Au douăzeci de ani și nu le trebuie prietenă. Nu se gândesc că ar trebui să producă ceva în afară de emanațiile eului. La patruzeci de ani stau cu mama. Munca nu e de nasul lor. E prea repetitivă, le-ar schimba stilul. Stau în casă pe telefon, fac o labă, li se lasă coaiele probabil și sunt foarte exigenți pe stradă. Se uită după plastic. Merg la sală dar nu ridică un scaun. Pufăie și degustă vinuri scumpe. Acuma, nu am treabă cu ce face fiecare în viața lui. Mă deranjează doar că nu mai găsești oameni care să dorească să facă ceva. Să-și câștige existența, cum se spunea. Mulți bătrâni, parcă trăiesc într-o lume epuizată.
Am analizat împrejurările după ce totul s-a terminat.
-Bună dimineața.
Ea avea părul foarte des și creț - tip afro și azi îl purta prins într-un elastic la spate lăsând vederii ceafa zveltă. Spatele drept.
Ochelari cu ramă de ebonită.
Am intrat primul pe ușa cafenelei și în timp ce intram lovea cu o cana de inox în blatul barului. Cioc cioc. Să se spargă bulele. Avea un ten gălbui și curat, o privire calmă dar m-am gândit că asta e poate o consecință a ochilor ei mari.
Am comandat cafeaua. Sub tejghea am văzut un capucino neînceput.
Când să plătesc văd că am bani mari și nu vreau să fiu nepoliticos așa că extrag cardul și îl pun lângă pos.
Se uită spre mine o fracție de secundă și-mi spune că nu merge pos-ul. Atunci desfac iar portofelul. Îmi spune că vrea mărunt. Și imediat îmi spune că e plătit. Parcă nu înțeleg, nu știu dacă să mă fâstâcesc. Așa că vorbesc.
- Dar vă aduc mâine mărunt.
- Mâine poate nu voi fi.
Sînt puțin înțepenit. Cafeaua e gata.
- Și cum facem? Zic.
Zâmbește.
- Nu mi s-a mai întâmplat să primesc cafea de la persoane necunoscute.
- Mie mi s-au întâmplat multe de când lucrez aici. Spune cu un ton cald cu o voce în care se simte ceva fraged și ferm.
Zâmbesc și eu.
-Atunci mulțumesc. Mă cam clatin pe picioare sau mi se pare. Merg la masă. Mă așez, ridic privirea și văd că își ia ceașca cu capucino, o țigară cu cealaltă mână și iese afară în prag.
Are niște pantaloni puțin bufanți care se încheie mai sus de glezne cu niște manșete flaușate. Deasupra un sarafan ca un fel de uniformă.
Trage din țigară. Se uită spre Universitate.
Dacă vreți să cunoașteți un leu dați-mi să beu o jumate de vodcă.
Răgetul meu se va auzi din stradă.
Nimeni la masă cu mine nu-și va auzi gândurile. Umil, cineva va ridica două degete să spună ceva. O fetiță cu codițe aflată din greșeală pe acolo ar putea să izbucnească în plâns.
Tot cartierul va ști că e un bărbat la masă.
Virilitatea mea va fi de nestăpânit, un lingam negru și înfricoșător pentru domnișoarele bătrâne care își fac cruce în gând.
Cartierul va avea în sfârșit un rege.
Gata cu democrația asta fără biluțe.
Problemele vor apărea a doua zi și a treia zi și a patra zi, până la următoarea jumate de vodcă.
Din păcate nu pot să beu în fiecare zi. Rămân leu, unii vor arăta spre mine cu degetul, dar în junglă eu stabilesc când beu.
Bonus, privirea ta strălucea ca o bicicletă adevărată.
În urmă cu două zile iubita mea a suferit o iluminare. Avea ochii calzi și buzele ei păreau mai moi. Mi-a spus că intră într-un an sabatic.
Am intrebat-o ce vrea să spună cu asta și mi-a spus că vrea să plutească, vrea să nu mai pună la inimă toate gunoaiele.
Mi-am zis că e ceva fain și că sunt de acord. M-am gândit că o să fie o atmosferă mai relaxată.
Am găsit un sfeștnic cu 7 brațe în căsuța mea și chiar o stea a lui David. Le-am pus pe noptieră în cazul că nu sunt doar vorbe și vrea cu adevărat să-l caute pe Iahve.
Mi-am imaginat că plutirea înseamnă să mergem mai mult în vacanțe. Soare mare și plimbare.
Din păcate nu am găsit nici o carte despre practica anului Sabatic.
A doua zi când am deschis ușa de la intrare, scandal.
Am simțit un ghimpe în inimă.
Azi la fel.
I-am spus că un an sabatic ține tot 365 de zile. Mi-a zis că o enervez și mai tare.
Da, dar tot ea mi-a spus că trebuie să o ajut să depășească aceste momente.
Unele femei se enervează ușor, nu știu cum se poate rezolva.
Mereu e un minus undeva.
Anul sabatic a ocolit casa mea. Dar câteva ore tot au rămas.
Nu este graniță între bine și rău,
Nu este graniță între ființe sau între lucruri.
Așa m-am trezit, bolborosind niște cuvinte amestecate într-un bol.
M-am trezit gândindu-mă să mai lâncezesc, pentru că viața mea nu e cea mai importantă. În acest timp universul mă presa, un gândac cu clești mă călca pe cap și urlam:
- sunt ultima șansă, ultima pată pe mâinile tale murdare!
Apoi am patinat, am executat acele piruete care te fac să te pierzi în sus.
Lumina vine greu. Întunericul, de la sine. Peste tot, nici o frontieră. Pot depăși orice limită, pot să îți ating pielea, pe interior.
Să ne adunăm pentru ca nimicul să capete o anume forță sau chiar adâncime în orizontul zilei.
Să ne punem pe pături într-un peisaj câmpenesc, să ascultăm muzică alterată. Să râdem, pentru că râsul e de bonton și o îngeroaică grasă cu burtă gelatinoasă să împletească din fețele noastre haine de îngerași.
Să roadem cu discreție carnea de pe oase, cu o satisfacție tîmpă dar pe deplin justificată.
Să ne dăm cu părerea despre albastru de Voroneț printre îmbucături. Minciunile să fie digerabile, fără oase de pește și să uităm sursa.
Să ne bucurăm de lipsa pasiunii ca de un pat de spital.
Să aducem o jertfă de împăcare pe dealul unde nu am visat.
Pe acest povârniș mi-am zdrelit genunchii. Asta a fost. Acum e de ajuns o privire semnificativă ca să schimb tabără, printre cețuri.
Niciodată nu-i prea târziu - o privire care îți smulge inima - și ne întoarcem în noapte. Nu trebuie să explic nimănui, nu trebuie să mă prezint nimănui și cel mai mult - nu trebuie să mă hrănească nimeni.
De unde atâta nesiguranță?
Prea mult am crezut crezut că iubirea e o masă întinsă. O dorință salvatoare. Și-odată cu îmbucăturile îți mâncam mâinile.
Mâinile tale ca o două crizanteme galbene.
O privire îmi smulge inima și o duce acolo unde guvernează cea mai feerică spaimă, zăpada înmugurește și nesiguranța e o avalanșă. Ultima suflare.
Asta a fost cea mai mare frică: eu.
Dimineață a dat zăpada din curte. A nins fest și nu putea scoate jeepul. Transpirație mai ceva ca la sală. Pe urmă s-a dus la Kaufland să facă cumpărături.
Când a dat de carnet a depășit un prag. Îi tremura gamba când i-a spus examinatorul să tragă pe dreapta. În primul rând a trebuit să-și adapteze dimensiunile la forma mașinii. Apoi a trebuit să fie animal, cum sunt majoritatea șoferilor. A fost o traumă și când a trebuit să-și adapteze discursul. Poate a devenit prea exigentă cu alți lideri din trafic. A repetat în gând unele replici.În piept am o vizuină și o vulpe moartă. Mă apropii de ea o mângâi pe blană și haț! îmi halește inima. Nu mai fac.
Ea vorbește într-un anumit fel, pe o mediană între vulnerabilitate și forță - ascunsă în coșul pieptului o picătură de ură de sine - se bîțâie de pe un picior pe altul, își trece mâna prin păr, își dezgolește gâtul alb. Transmite ceva, ca și cum ar avea o mașină scumpă sub o prelată fină.
Poate e o femeie deosebită.
Mă gândesc la ea - cum se zbate în ea.
Ma gândesc dacă toate astea sunt pentru reproducere.
M-aș simți bine în ea? Nu înțelegeți greșit. Ar merita să locuiesc în ea împreună cu copiii noștri? E o patrie? E țara promisă? Ar merita să-mi dau viața pentru ea? Copiii ei și copiii mei se vor împrieteni și vor emigra în America?
Am niște picioare pârlite de porc atașate la propriul corp. Am fălci masive - de porc - care pot să clefăie când vor ele și o privire inocentă de porc care după fiecare înghițitură e tot mai aproape de momentul suprem. Mă uit la picioarele astea și nu știu cum să ies din ele. Am auzit că totul e mental. O săptămână am meditat la bulimie și anorexie. După ce am înțeles pe deplin calea, a fost ușor să slăbesc. Am citit nuvele de Kafka și am înțeles. Zi după zi sunt tot mai slab și mai puternic. Am slăbit 20 de kilograme într-un an. Stăpânul nu înțelege nimic din psihologia porcină . În curând voi deveni artist și voi pune în scenă dansul lebedelor la mine în coteț.
Despre poezie ce să spun? E un fir sau un lassou, e oricum ceva feminin, ca intuiția. Eu cred că îi însoțește pe căutători pe drum.
Despre poeți? Sînt și ei niște bieți oameni, în general miopi sau orbi, iar cei cu vederea perfectă își astupă ochii.
Sunt persoane ciudate care caută motive de suferință. Unii sunt rebeli ca și cum au inventat punkul, alții tradiționaliști, alții sunt poeți adevărați dacă asta înseamnă ceva. Am observat că orice ar face un artist ajunge tot la vorba Vitoriei Lipan: nimeni nu-și întrece umbra. O tot dau cotită, dar tot la eu ajung cei mai mulți și lumea se plictisește. Să îți dai cu părerea despre viață e foarte riscant, chiar ridicol sau grotesc, deși acolo e toată poezia.